Jumaat, 16 Jun 2017

RESEPI : KEK COKLAT CHEESE COMOT


Assalamualaikum..

haii,,
panda nak share resepi kek yang panda buat time birthday ritu..
kenapa comot?
sbb panda ni bukanlah berseni dgn makanan..
so, panda main tempek2 je lah coklat tu..
hahhaa..

bahan-bahan

Bahan-Bahan :
  blogger-emoticon.blogspot.com 1 cawan serbuk koko
  blogger-emoticon.blogspot.com 1 cawan susu pekat
  blogger-emoticon.blogspot.com 1 cawan susu cair
  blogger-emoticon.blogspot.com 1 cawan gula
  blogger-emoticon.blogspot.com 1 cawan minyak
  blogger-emoticon.blogspot.com 3 biji telur

okayy,, semua bahan2 kat atas ni panda blender je..

Bahan-Bahan yang diayak :

   :43: 1 1/4 cawan tepung gandum
   :43: 1 sudu kecil soda bikarbonat
   :43: 1 sudu kecil baking powder

then, masukkan bahan2 yang korang blend tadi dalam tepung nii..
gaul2 bagi sebati...
dah sebati letak dalam loyang dan kukus selama 45minit..
dah 45minit tu try la cucuk dengan lidi tgok dah masak blom..
owh,, lupa nak bgtau, panda tambah chip coklat sikit 
nak bg rasa mencair time makan tu.. hehhe


dah siap kukus

untuk cream cheese :
:46: 250g Cream Cheese
:46: 150g Susu Pekat
:46: 100g Fresh Cream

semua bahan2 ni pon panda blend je pkai hand blender..

untuk toping coklat :
:60: 1 bar coklat
:60: 4 sudu susu pekat
:60: 5 sudu air panas
:60: 1 sudu majerin

masak atas api guna kaedah double boiled..
dah siap, sejukkan sikit
pastu letak atas kek..

hiasan org xberseni.. haha

lapisan cream cheese

Siap !   blogger-emoticon.blogspot.com
selamat mencuba..
Catat Ulasan